Navigatie
U bent hier : Praktisch  >  Campagnes  >  Week van Universal Design


Menu:  Week UD | Campagne | Agenda

WEEK VAN HET UNIVERSAL DESIGN, 7 TOT 14 OKTOBER 2016

Universal design wil de dingen (een gebouw, een product, een website, ...) zo ontwerpen dat ze toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn voor een zeer diverse groep van gebruikers

Onder het motto "slim ontwerpen voor iedereen" organiseert Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans samen met Inter van 7 tot 14 oktober 2016 de Week van het Universal Design. Een hele week lang zullen tal van activiteiten plaatsvinden die Universal Design en toegankelijkheid in de kijker zetten.

 

Samen willen we werk maken van een integraal toegankelijke leefomgeving in Vlaanderen. Zo geven we participatiekansen aan mensen met een handicap, aan ouderen, aan ouders met een kinderwagen, aan iedereen voor wie de omgeving een drempel kan zijn. 

 

Wil je meer weten over Universal Design? Ontdek het op het Vlaams Handboek Toegankelijkheid.

CAMPAGNE

Van 7 tot 14 oktober loopt in Het Nieuwsblad en op JoeFM en Radio2 de campagne slim ontwerpen voor iedereen: "Wat Vlamingen nooit zeggen ...".

De campagnebeelden:Je kan de campagnebeelden hier downloaden.  Lees wel eerst even de gebruiksvoorwaarden van het campagnemateriaal.

AGENDA • PUBLIEKE EVENEMENTEN

07 okt

 

We trappen de Week van het Universal Design af op vrijdag 7 oktober met de voetbalinterland België-Bosnië. Net zoals bij alle andere thuiswedstrijden van de Rode Duivels zal Inter meewerken aan de toegankelijkheid ervan. Inter-vrijwillgers voorzien een gepaste dienstverlening voor mensen met een motorische beperking. Via de Inter-blindentribune kunnen blinde personen de wedstrijd door middel van audiodescriptie live volgen in het stadion.

 

10 okt

Op maandag 10 oktober organiseert Inter het congres “naar een toegankelijke gemeente voor iedereen”. Inter zal er zijn dienstverlening uit de doeken doen en gemeenten inspireren om te werken aan een integraal toegankelijke leefomgeving. Waar? Vlaams Parlement in Brussel. Verneem hier alles over het programma en shrijf je in voor het congres.

Op maandag 10 oktober vindt het internationaal symposium plaats dat de titel ‘International symposium on Universal Design: Designing for More Inclusive Cities’  mee kreeg. Pete Kercher (UK) en Megan Strickfaden (Canada) brengen een lezing over de toepassing van Universal Design in de stad. Dit initiatief is een samenwerking van UHasselt, PXL, Inter, de stad Hasselt, LSM en het UD Woonlabo. Lees hier meer over het symposium in schrijf je in.

12 okt

De Hasseltse Oude Gevangenis is op woensdagavond 12 oktober het decor voor een filmfestivalmet Universal Design als thema. Na afloop praten verschillende experten na in een panelgesprek. Deelname is gratis. Lees meer over het festival en schrijf je in.

 

Dinsdag 11 oktober komt Daniela Gilardelli, lid van Design for All Italia, een lezing geven over Universal design als marketingstrategie: “Does design for All need marketing?”.  Lees meer over de lezing en schrijf je in.

 

13 okt

In een typische stadswoning, in het centrum van de stad Hasselt, laten Vormingplus, UHasselt en PXL je kennis maken met de troeven van Universal Design. Breng op donderdag 13 oktober een bezoek aan het UD Woonlabo en leer hoe je een woning kan bouwen of verbouwen die voor iedereen geschikt is en ondervind je hoe je comfortabel oud kan worden in jouw droomhuis. . Deze activiteit komt tot stand in samenwerking met UHasselt, PXL, Inter, de stad Hasselt, LSM en het UD Woonlabo. Lees hier meer over de avond en schrijf je in voor het bezoek. 

 

In opdracht van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) ontwikkelde Inter zeven inspiratiebundels om de toegankelijkheid van de infrastructuur van welzijns- en gezondheidsvoorzieningen te vergroten.  Op donderdag 13 oktober stellen we u op de Inspiratiedag “Bouwen voor personen met een handicap: ‘Universal en special Design’ als tool voor een mooie omgeving met een hoge gebruikskwaliteit” graag de nieuwste bundel voor. Verneem hier meer over het programma en schrijf je in voor de inspiratiedag die plaatsvindt in het KBC Gebouw in Brussel.

 

14 okt

Op vrijdag 14 oktober organiseren Inter en Sport Vlaanderen een geleid bezoek aan het zwembad Kapermolen te Hasselt & het zwembad S&R Olympia te Brugge. We nemen jullie graag mee doorheen het gebouw om de toegankelijkheidsitems van dichtbij te bekijken om tips & tricks te geven voor toekomstige (ver)bouwers! Het programma kan je hier bekijken.

 

Tijdens de Week van het Universal Design kan je de tentoonstelling ‘Multisensorieel Belevingspark’van masterstudenten architectuur bezoeken bij Sint-Gerardus in Diepenbeek. De studenten bogen zich over de vraag hoe architectuur alle zintuigen kan prikkelen voor iedereen, met en zonder beperking. Je kan er onder andere een toren met wanden van water verkennen of een gebouw waarin alles beweegt. De tentoonstelling loopt van 10 tot 26 oktober, telkens van 13.30 tot 17 uur (inkom is gratis) Meer informatie vind je hier. Als je wil deelnemen aan de finissage op 26 oktober van 19 tot 22 uur, kan je inschrijven via www.uhasselt.be/multisensorieelbelevingspark.

 

AGENDA • VOOR STUDENTEN

10-14 okt

Een campagneteam bezoekt tussen maandag 10 en vrijdag 14 oktober verschillende opleidingen architectuur en productdesign ter promotie van de ontwerpwedstrijd Deadline24. Lees er alles over op de website www.deadline24.beneem deel en win een inspirerende reis naar Kopenhagen.

10-12 okt

 

Studenten van de UHasselt en PXL kunnen op maandag 10, dinsdag 11 en woensdag 12 oktoberdeelnemen aan Multidisciplinaire workshops Universal Design. Pete Kercher werkt gedurende deze 2 dagen intensief samen met het Hasselts stadsbestuur en studenten UHasselt en PXL tijdens de workshops om tot een UD-ontwerp te komen voor het Sint-Katarinaplein. Tijdens de workshops worden er verschillende experts geconsulteerd waaronder adviseurs van Inter. De workshops zijn een vederzetting van de studie die de studenten architectuur vorig academiejaar hebben gedaan. http://www.designforall.be/ud-week-hasselt-2016/events/ud-workshop/Meer informatie vind je hier terug.

 

13 okt

 

Op donderdag 13 oktober organiseert de provincie Vlaams-Brabant de provinciale toegankelijkheidsdag voor scholieren in Leuven. Via inlevingsmomenten en kleine opdrachten ervaren de deelnemers wat toegankelijkheid voor personen met een handicap betekent. Op het programma staan een rolstoelparcours (organisatie KVG), een blindenparcours (organisatie VEBES), een dovenworkshop (organisatie Fevlado-Diversus) en getuigenissen van personen met een verstandelijke beperking (organisatie Pasform).

 

AGENDA • VOOR LOKALE ADVIESRADEN EN ERVARINGSDESKUNDIGEN

17 okt

De VRT stelt naar jaarlijkse traditie hun vorderingen en plannen voor, voor een almaar betere toegankelijkheid van het VRT-aanbod. Deze editie op maandag 17 oktober wordt vooraf gegaan door een testnamiddag met gebruikers die de digitale toegankelijkheid van enkele sites en apps kritisch komen evalueren.

AGENDA • VOOR PERSONEEL VAN DE VLAAMSE OVERHEID

11 okt

 

Een website ‘slim ontwerpen voor iedereen’: dat is een doelstelling om na te streven. Maar hoe doe je dat dan? De dienst diversiteitsbeleid stilt op dinsdag 11 oktober je honger, zowel met informatie als met heerlijke broodjes, tijdens het initiatief Broodje Universal DesignVerneem hier meer over het programma en schrijf je in.

 

14 okt

 

Hoe zou het zijn om je met een rolstoel te verplaatsen in het Boudewijngebouw? Of om er je weg te vinden als je een visuele handicap hebt? De dienst Diversiteitsbeleid organiseert op vrijdag 14 oktober een inleefsessies voor het personeel van de Vlaamse overheid. Schrijf je hier in en ervaar het zelf.

 

 

 

Volg de activiteiten tijdens de Week van het Universal design zeker ook via de facebookpagina.  


Dit initiatief wordt georganiseerd in samenwerking met Inter. 
Informatie over de werking van Inter vind je terug op www.Inter.vlaanderen