Navigatie
U bent hier : Praktisch  >  Campagnes  >  Week van Universal Design  >  Inspiratiedag Toegankelijk Bouwen

Inspiratiedag toegankelijk bouwen

'Universal en special Design' als tool voor een mooie omgeving

Meer dan de andere VIPA-sectoren, is de sector voor personen met een handicap een sector met veel verschillende gezichten. Niet alleen in de veelheid aan types van diensten en voorzieningen, de grootte van een organisatie, het aanbod, de zorgvisies, zorgvormen, mogelijkheden en noden van gebruikers… Ook de ervaringen en de kennis over het bouwen en de mogelijkheden om samen te werken met de eindgebruikers zijn zeer divers aanwezig.

In opdracht van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) ontwikkelde Inter zeven inspiratiebundels om de toegankelijkheid van de infrastructuur van welzijns- en gezondheidsvoorzieningen te vergroten. Op de inspiratiedag stellen we u graag de laatste bundel voor. 

 

Voor wie

Ontwerpers, bouwheren en andere professionelen betrokkenen bij de realisatie van welzijns- en zorginfrastructuur, specifiek in de sector voor personen met een handicap.

 

Wanneer & waar

Donderdag 13 oktober 2016 van 9.30 u.tot 13.00 u,
Auditorium KBC, Havenlaan 2, 1080 Brussel

 

Praktisch

De inschrijvingen zijn intussen afgesloten.
Informatie over de inspiratiebundel: zie websites van het VIPA en Inter

 

Programma:

9u00

Onthaal met koffie

09u30
 

Welkom! Door Wendy Metten, waarnemend directeur van Inter

09u35
 

Dagopening door Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn,
Volksgezondheid & Gezin

09u50

Keynote: Universal & special design vanuit een andere hoek, door em. prof. Hubert Froyen

10u05

 

‘Universal en special design’ als uitdaging voor tekomstige projecten: Fien Van den Abeele, architect Inter stelt de inspiratiebundel voor als praktische gids voor een mooie omgeving met een hoge gebruikskwaliteit, een uitnodiging om er zelf mee aan de slag te gaan.

10u30

Van masterplan tot maatwerk (deel 1)

 

Het Zorgcentrum Maria Ter Engelen vzw te Klerken, maakt al lange tijd werk van de reorganisatie van de site en de bouw van verschillende woonvormen voor personen met een mentale beperking. Hiervoor maken ze gebruik van een aantal leerrijke tools om alles in goede banen te leiden, van masterplan tot afdelingen op maat van de bewoner. Linda Maes, Directeur Financiën en Administratie en Marc Devreese, directeur zorg stellen een aantal van deze tools en strategieën voor.

 

Patrick Moyson, ergotherapeut en medewerker Diath van vzw St. Lodewijk is al langere tijd nauw betrokken bij de bouw en de renovatie van heel wat gebouwen. Hij vertelt ons o.m. over de aanpak die zij gebruiken bij het samenstellen van een programma van eisen, het bouwteam en de samenwerking met ontwerpers.

11u15

Koffiepauze

11u30

Van masterplan tot maatwerk (deel 1)

 

Greet Goossens, bouwcoördinator Stijn vzw & Lieve Houbrechts, adviseur wonen en zorg Inter werkten al in een aantal projecten samen en spreken over de meerwaarde van een multidisciplinaire samenwerking.

 

Filip Carlier, verantwoordelijke dienst verplaatsingsbeleid Dominiek Savio Instituut, begeleidde meerdere nieuwe gebouwrealisaties vanuit de bewonerszijde. Hij geeft graag tips en voorbeelden hoe zij de verhuis van een bewoner naar een nieuwe ‘woning’ ondersteunen.

 

Bernadette Rutjes, directeur Inclusie Vlaanderen brengt voorbeelden vanuit hun werking die soms een andere kijk geven op gebouwen en de dagelijkse bewoning vanuit hun doelgroep.

12u30

 

Afsluiting & uitnodiging voor de lunch
Wendy Metten, waarnemend directeur van Inter kijkt naar de toekomstige uitdagingen voor de sector en mogelijkheden binnen het aanbod van Inter.

 

 U ontvangt de inspiratiebundel tijdens of na de broodjeslunch

      

 

 

 

 

Logo Inter
Logo departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Lees meer :